);

Luonto auttaa jaksamaan

Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, jossa luonto on tullut tutuksi ja ollut osa elämääni jo lapsesta saakka. Koko perheen partioharrastuksen myötä olen oppinut kunnioittamaan luontoa ja sen kauneutta. Erityisesti erikokoiset vesialueet ovat olleet lähellä sydäntäni aina. Liekö yksi syy se, että kotiseudullani Kihniössä sanotaan järviä olevan yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Hyvinvointia luonnosta

Luonto vaikuttaa hyvinvointiin monella tavalla. Luonto auttaa huolien ja murheiden unohtamisessa ja siten auttaa mieltä voimaan paremmin.  Stressin lievittyminen ja sen myötä stressin aiheuttaman vastustuskyvyn parantuminen lienevät luonnon positiivisista vaikutuksista tutuimpia. Mutta tiesitkö, että jo varttitunnin oleskelu luonnossa tai rauhallisessa puistossa auttaa laskemaan verenpainetta? Tai, että jotkut ovat saaneet luonnosta apua myös fyysisiin oireisiin? Esimerkiksi päänsärystä voi päästä eroon luonnossa liikkuessa.

Japanissa metsässä ulkoilusta käytetään ilmausta shinrin-yoku, joka on suomennettavissa metsäkylvyksi. Tämä tarkoittaa terapeuttista kävelyä metsässä, jossa ihminen intuitiivisesti tuntee olonsa hyväksi ja voi käyttää kaikkia aistejaan. Esimerkiksi puista haihtuvien ainesten tuoksu, veden ääni ja kauniit maisemat aktivoivat ihmisessä mielihyvää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta luonnon kanssa. *

Luonto avuksi työstä palautumiseen

Aloin miettimään, että miten työnantaja voisi hyödyntää luonnon positiivisia vaikutuksia ja siten auttaa työntekijöitään palautumaan työn kuormittavuudesta. Kevyt ja helposti toteutettava voisi olla vaikka puistokävelyyn kannustaminen tauoilla. Esimerkiksi iltapäivän kahvitauon voisi hyvin korvata puistokävelyllä, sillä kahvia ja/tai teetä tulee monesti juotua jo muutenkin tarpeeksi pitkin päivää.

Seuraava ajatus on jo hieman haastavampi toteuttaa, mutta ei missään nimessä mahdoton. Mitä jos neljännesvuosittain järjestettävän tiimipalavarin järjestäisi luonnon helmassa? Tällöin koko tiimi pääsisi nauttimaan yhdessä luonnon voimaannuttavasta vaikutuksesta. Ja kun luonnossa pidettävä tiimipalaveri olisi neljä kertaa vuodessa, niin päästäisiin nauttimaan myös tasapuolisesti kaikista vuodenajoista. Kaikilta paikkakunnilta löytyy varmasti jokin mukava paikka, jonne voisi mennä keittelemään nokipannukahveet, paistelemaan makkarat tai letut ja käydä samalla neljännesvuosikatsauksen läpi tavallista rennommissa puitteissa.

Olen viime aikoina törmännyt uutisvirrassa eri yritysten etäkonttoritarinoihin Thaimaassa ja muualla, seuraava ajatus kumpuaakin sieltä. Minusta yksi hyvä vaihtoehto yritykselle luonnon positiivisten vaikutusten hyödyntämiseen voisi olla mökin tai asuinkiinteistön hankkiminen sellaisesta paikasta, jossa luonto olisi lähellä. Kukin työntekijä saisi sitten käyttää sovitun määrän päiviä etätyössä kyseisessä kohteessa, niin halutessaan. Ja koska töitä ei ole tarkoitus tehdä sielläkään koko päivää, niin vielä parempi, jos kohde olisi sellainen, että sinne voisi ottaa halutessaan läheisiään mukaan. Ei se yksin luonnon helmassa talsiminen kuitenkaan kaikille sovi.

Menkää ihmiset luontoon! Reppu selkään ja patikoimaan. Niin teki Tarzan. Mies, joka roikkui liaaneissa ja ymmärsi luonnon päälle. **

Vielä astetta haastavammaksi toteutuksen suhteen menee seuraava ajatus. Mitä jos toimipisteen paikan valitsisi niin, että toimiston ikkunasta saisi nauttia joka päivä kauniista luontomaisemasta? Moni meistä haluaisi rakentaa kotinsa veden äärelle, mutta miksi emme haaveilisi samasta työpaikan suhteen? Vietämmehän töissä kuitenkin suuren osan vireimmästä valveillaoloajastamme. Ajatelkaapa kuinka mieli lepäisi, jos töiden lomassa näyttöpäätteistä katseensa kohottamalla voisi nähdä vaikkapa kauniin järvimaiseman. Kyllä kelpaisi!

*Lähde:
Ann Ojala ja Liisa Tyrväinen. Luonto hoivaa mieltä ja kehoa. Julkaistu Mielenterveys-lehdessä 3/2015.

**Lähde:
Jaakko Parantainen, Ympäristöruutu. Julkaistu TV-ohjelmassa nimeltään Kummeli 1991-94.