);

Uskalla elää – uskalla tehdä päätöksiä

Musiikilla on ollut suuri merkitys elämässäni ja voisinkin luetella loputtomiin kappaleita, jotka ovat esimerkiksi ihastuttaneet, vihastuttaneet, kannustaneet, itkettäneet, naurattaneet ja auttaneet jaksamaan erilaisissa elämäntilanteissa eteenpäin. Yksi merkittävimmistä on ollut Mokoma-yhtyeen Uskalla elää. Kappale julkaistiin vuoden 2012 loppupuolella 180 astetta -albumilla, joka ahkerasti pyöri silloisen autoni soittimessa. Asuin, työskentelin ja opiskelin tuolloin Etelä-Pohjanmaalla ja olin ihastunut erääseen kauniiseen naiseen. Tuo nainen asui ja työskenteli Helsingissä. Valtion rautateitä monopolina hallitseva logistiikkakonserni tulikin sekä hänelle, että minulle erittäin tutuksi, niin hyvässä kuin pahassakin. Tiesimme jo tuolloin, että näin ei voi jatkua pitkään, niinpä piti alkaa miettimään muita vaihtoehtoja.

Sydän käskee, järki sallii

Vähän kerrassaan, laittaa toimimaan

Tavoittaa voit kaiken kalliin

Siis suuntaa tulevaan, askel kerrallaan *

Tee rohkeasti päätöksiä

Päätösten tekeminen ei ole aina helppoa, varsinkaan isojen päätösten. Mutta silti niitä pitää uskaltaa tehdä, pohjautuen parhaaseen mahdolliseen tietoon ja kokemukseen, joka sillä hetkellä on saatavilla. Seuraavaksi kerron yhdestä elämäni isoimmasta päätöksestä.

Rataa päästä päähän sahatessa, ikkunasta näkyneet maisemat olivat tulleet tutuiksi ja erityisesti Tampereelle sijoittuneet maisemat miellyttivät molempien aisteja. Niinpä saimme saman ajatuksen; mitä jos tehdään asuinpaikan suhteen kompromissi ja muutetaan yhdessä Tampereelle? Tämä ajatus oli molemmille yhtä aikaa kiehtova ja pelottava. Tilanne olisi molemmille tasapuolinen, sillä molempien pitäisi jättää taakseen nykyinen asuinympäristö ja sinne muodostuneet ihmissuhteet sekä työpaikka. Emme tiennet mitä tulevaisuus toisi tullessaan ja tietysti tuo mietitytti ja valvotti. Onko tämä oikea ratkaisu vai teemmekö väärin? Oli aika tehdä iso päätös.

Teetkö oikein, teetkö väärin

Kenpä tietäis sen, antaisi vastauksen

Jos viisastuisit siinä määrin

Kuulisit vastauksen, uskoisitko sen

Luota itseesi

Teimme päätöksen. Päätöksen tekemisen jälkeen meidän piti vain luottaa itseemme ja ottaa askel kerrallaan kohti tulevaa. Helsinki—Tampere – Seinäjoki -rataosuus tuli entistä tutummaksi, kun piti alkaa juoksemaan vuoron perään asuntonäytöissä ja työhaastatteluissa. Lopulta ajoitus kaikkien asioiden suhteen oli melko onnistunut. Valmistuin koulusta maaliskuun aikana, päätin silloisen työsopimukseni maaliskuun loppuun mennessä. Tampereelle muutin huhtikuun alussa ja viikkoa myöhemmin aloitin työt uudessa työpaikassa. Tuo ihana nainen, johon olin jo tässä kohtaa rakastunut, muutti samaan osoitteeseen kuukautta myöhemmin.

Älä pelkää vaan uskalla elää

Et saa käpertyä sisimpään

Luota itseesi, uskalla elää

Et saa tyytyä vähempään

Oliko päätös hyvä?

Ehdottomasti. Nyt noin 5,5 vuotta myöhemmin asumme tuon naisen kanssa Tampereen seudulla omistusasunnossa kahden ihanan lapsemme kanssa ja postilaatikossamme lukee vain yksi nimi. Teimme siis varmasti parhaan päätöksemme ikinä. Luota itseesi ja uskalla elää! Niin mekin tehtiin ja se kannatti.

Voi olla että astut harhaan

Niinkin käydä voi, jos vain unelmoit

Sydän tuntee reitin parhaan

Jos siis unelmoit, kuuntele kun voit

Älä pelkää vaan uskalla elää

Et saa käpertyä sisimpään

Luota itseesi, uskalla elää

Et saa tyytyä sen vähempään

Uskalla elää *

*Lähde: Mokoma – Uskalla elää, sanoittanut Marko Annala