Loppuvuosi on kulunut aika haipakkaa, eikä ole juurikaan ehtinyt iltaisin viettämään hetkiä näppäimistön äärellä, niinpä tämä blogi on jäänyt aika vähäiselle huomiolle. Mutta ehtiihän tässä vielä ainakin yhden julkaisun tälle vuodelle saamaan.
Jatketaan yrittäjyyden parissa. Ensimmäisessä ”Minustako yrittäjä” -blogisarjan osassa pohdin omaa motivaatiota ja tällä kertaa käsittelyssä ovat ideat. Ja niitähän riittää. On tullut pohdittua ja pyöriteltyä omassa päässä uudenlaisia palveluita ja liiketoimintamalleja muun muassa päiväkodeille, sähköautojen varusteille, verkkovalmennuksille, älykoti- ja kotiautomaatiojärjestelmille, sekä isännöintipalveluille.
Voiko intuitioon luottaa?
Erilaisia ideoita on siis riittänyt ja vain murto-osan niistä olen kirjannut ylös. Tietynlaista seulomista on tullut tehtyä jo siinä, kun vain osa on laitettu ylös. Mutta miten näiden kaikkien ideoiden joukosta sitten voisi tunnistaa ne, joihin oikeasti kannattaisi panostaa aikaa ja joita kannattaisi miettiä pidemmälle? Mikä niistä on sellainen, jossa on niin paljon potentiaalia, että sillä voisi jo tienata sen verran, että sen kanssa lähdettäisiin hakemaan y-tunnusta? Näihin kysymyksiin en löydä vastauksia. Mutta mietin, että voisiko se riittää, kun on vahva intuitio siitä, että ”tämä voisi olla se juttu”?
Meillä kaikilla ideanikkareilla on varmasti useammin kuin kerran käynyt niin, että kun olet oman aikasi pyöritellyt jotain ajatusta ja jättänyt kuitenkin sen taka-alalle toteuttamatta sitä. Sitten ei mene montaakaan hetkeä, kun joku muu taho on toteuttanut sen idean hieman erilaisena, mutta hyvin samankaltaisena kuitenkin. Ja kyllähän he ovat niillä sitten jossain ajassa elantonsa tienanneet. Sitten sitä miettii, että olisi vain pitänyt itsekin yrittää! Näiden kokemusten perusteella sanoisin, että intuitioon on luottaminen.
Jos haluaisi ottaa varman päälle oman intuitionsa kanssa, niin tulisi varmaan analysoida nämä muiden toteuttamat ideat ja verrata niitä omiin vastaaviin. Mikäli niitä on ollut riittävästi ja niissä on havaittavissa selkeitä yhtäläisyyksiä ja niillä joku on tehnyt todistetusti tiliäkin. Niin eikö se jo riittäisi todisteeksi, että omaan intuitioon kannattaisi luottaa enemmän?
Yrittänyttä ei laiteta
Koko kansan tuntema Pertti ”Spede” Pasanen tunnettiin viihdeuransa lisäksi keksinnöistään, joista monia esiteltiin myös hänen elokuvissaan. Hän ehti elämänsä aikana hakemaan miltei viittäkymmentä patenttia keksinnöilleen. (Lähde: *) Spedeä ei voi siis moittia siitä, etteikö hän olisi yrittänyt. Mistä sitä voisikaan tietää, että tuleeko ideasta mitään, jos ei edes yritä?
Olen aina pitänyt sanoja yrittäminen ja yrittäjä hieman negatiivisina, verrattaessa niiden jenkkiversioihin enterpreunership ja enterpreuner. Mutta tämän blogikirjoituksen aiheuttaman pohdinnan myötä nuo sanat alkavat aukeamaan itselle aivan uudenlaisessa valossa. Pohdintojen myötä tulin siihen tulokseen, että yrittäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jaksaa yrittää kerta toisensa jälkeen omien ideoidensa jatkojalostamista, vaikka se ei ensimmäisellä 50 kerralla tuottaisikaan tulosta. Ja yrittäjä on tämä rohkea tekijä, joka kerta toisensa jälkeen jatkaa sitkeästi eteenpäin, eikä jää tuleen makaamaan.
Yrittänyttä ei laiteta. Suomen kirjakielessä laittaa on tarkoittanut moittimista Agricolasta alkaen. (Lähde: **) Yrittänyttä ei siis moitita, vaan päinvastoin. Hattu päästä kaikille sitkeille yrittäjille verkostossani ja lukijoiden joukossa, olette rohkeita!
Lähteet:
* Tervola J. (2015). Tekniikka&Talous: 50 patenttihakemuksen mies: Yhden Spede Pasasen keksinnöistä voi edelleen ostaa kaupasta – tiedätkö minkä? Haettu 28.12.2018 osoitteesta: https://www.tekniikkatalous.fi/tyoelama/50-patenttihakemuksen-mies-yhden-spede-pasasen-keksinnoista-voi-edelleen-ostaa-kaupasta-tiedatko-minka-3258998
** Häkkinen K. (2011). Tiede: Yrittänyttä ei laiteta. Haettu 28.12.2018 osoitteesta: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/yrittanytta_ei_laiteta
One thought on “Minustako yrittäjä? – Osa 2/3: Ideat ja yrittäminen”
Comments are closed.