Viime vuoden marraskuulla luin erittäin hyvän kirjan, jossa käsiteltiin kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kirja oli Aki Hintsan filosofian pääpiirteissään esittelevä Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. Kirjassa kuvattu, ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon erikoistuneen edesmenneen lääkärin, Aki Hintsan kokonaisvaltainen hyvinvointimalli sai ajattelemaan omaa elämää siihen kuuluvien osa-alueiden kautta ja auttoi hahmottamaan omia kehityksen kohteita, joita parantamalla voisin saavuttaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja tulla paremmaksi versioksi itsestäni.
Hintsan filosofiassa hyvinvoinnin muodostaa ydin (core) sekä hyvinvoinnin kuusi muuta osa-aluetta. Kehittämäänsä mallia hän kuvaa ympyränä (katso kuva: Circle of Success), jonka keskellä on kaikkein tärkein eli ydin. Ydintä ympäröi hyvinvoinnin eri osa-alueet, joita ovat yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus, ja henkinen energia.
Kuten kirjastakin käy ilmi, niin Hintsan hyvinvointimalli on todettu toimivaksi lukuisien huippu-urheilijoiden, kuten Mika Häkkisen, Lewis Hamiltonin, Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin keskuudessa. Myös monet kansainväliset yritysjohdon huiput ovat hyötyneet Hintsan oppien käytäntöön viemisestä.
Tässä blogikirjoituksessa kerron lyhyesti mistä tuossa hyvinvointimallissa on kyse. Tulevissa kirjoituksissa tänä vuonna käsittelen kunkin osa-alueen kerrallaan ja kerron miten niiden huomioiminen on auttanut oman elämänlaadun parannuksena.
Yleinen terveys
Hintsan filosofian mukaan yleinen terveys on eräänlainen lähtö- ja maaliruutu. Mitä terveempi ihminen on, sitä helpompaa hänen on välttää sairauksia. Hintsa halusikin siirtää lääketieteen edistyneimpien keinojen painopistettä reagoivasta ennakoivaan ja siksi hänen mallinsa mukaan on tarkoitus pitää huolta myös terveistä ihmisistä, eikä vain niistä, jotka ovat jo sairastuneet.
Biomekaniikka
Biomekaniikassa on kyse kehon nivelten ja tukirakenteiden toimivuudesta. Biomekaniikan tutkimisen avulla pyritään löytämään elimistöä kuormittavia tekijöitä ihmisen liiketottumuksista ja kehon asennoista. Biomekaniikkaan liittyvät ongelmat ilmenevät yleisimmin selkäkipuina. Hintsan oppien mukaisesti on tarkoitus korjata niitä erilaisten harjoitusten avulla etukäteen, eikä vasta kipujen ilmennyttyä. Näitä pyritään korjaamaan erilaisten harjoitusten avulla.
Palautuminen
Väsymys aiheuttaa meissä kaikissa ainakin suorituskyvyn heikkenemistä ja tarkkaavaisuuden puutetta. Eikä väsyneenä jaksa aina syödä niin terveellisesti tai pitää muutenkaan huolta omasta hyvinvoinnista sen vaatimalla tavalla. Hintsan mallissa keskitytään siihen, miten voidaan edesauttaa palautumista riittävän unensaannin ja hyvälaatuisen unen avulla.
Ravinto
Ravinnolla on iso merkitys osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hintsan ja hänen tiiminsä asiantuntijoiden mukaan kaikille eivät sovi samanlaiset ruokailutottumukset, mutta yhdistäviä kaikille sopivia tekijöitä terveellisen ruokavalion osalta on olemassa. Heidän mukaansa terveellinen ruokavalio on tasapainoinen, luonnonmukainen, vaihteleva ja monipuolinen.
Fyysinen aktiivisuus
Fyysinen aktiivisuus tarkoittaa käytännössä urheilua ja arki- eli perusliikuntaa. Tutkimusten valossa reipasta urheilua merkittävämpää terveydelle on päivittäinen perusliikunta ja aktiivisuuden määrä. Hintsan ohjeiden mukaan huolehditaan riittävästä määrästä perusliikuntaa ja pyritään tekemään aktiivisuudesta tapa.
Henkinen energia
Henkisellä energialla tarkoitetaan jaksamista, elinvoimaisuutta ja energisyyttä. Se on tasapainoa ihmissuhteiden, työn, elämänarvojen ja elämäntapojen välillä. Hintsa kuvaa aihetta energiapydamidin avulla, jossa nämä osa-alueet on otettu huomioon sopivassa suhteessa toisiinsa. Kun ne ovat tasapainossa, niin parhaimmillaan niistä jokainen voi antaa voimia kuluttamisen sijasta.
Askel kerrallaan kohti parempaa versiota itsestä
Kirjan lopussa Aki Hintsa korostaa sitä, että liiallinen yritys kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia voi aiheuttaa hyvän olon sijasta stressiä. Siksi on hyvä ottaa tavoitteeksi, että yrittää tulla koko ajan hieman paremmaksi, eikä kerralla täydelliseksi. Se ei nimittäin ole edes mahdollista. Hintsan filosofian kahden kolmosen nyrkkisääntö on myös hyvä myös muistaa. Se tarkoittaa, että muutetaan korkeintaan kolmea tapaa kerrallaan, vähintään kolmen kuukauden ajan ennen seuraavia muutoksia.
Näissä kaikissa osa-alueissa on itselläni jotain parannettavaa, mutta niitä tarkasteltuani huomasin, että kokonaistilanteeni ei ole missään nimessä huono. Sitten kun olen järjestelmällisesti käynyt kaikki osa-alueet läpi, niin uskon, että olen jälleen kerran parempi versio itsestäni.
*Kuvan lähde: Mehiläinen – Hintsa-koulutus johti terveellisiin tavanmuutoksiin VR:llä. Haettu 26.2.2019 osoitteesta: https://www3.mehilainen.fi/yrityksille/hintsa-valmennus/hintsa-koulutus-johti-terveellisiin-tavanmuutoksiin-vrlla