);

Oodi syksylle

Syksy on henkilökohtainen suosikkini kaikista vuodenajoista.
Joku voisi ajatella, että miksi ihmeessä? Kun luonnossakin kaikki vain kuolee pois silloin?
Mutta ehkä se onkin yksi syy, miksi pidän syksystä niin paljon.

Syksy on uusia alkuja

Syksy nimittäin edustaa minulle ennen kaikkea vanhan taakse jättämistä ja uuden edessä olemista. Liekö jäänne kouluvuosilta, kun lomakauden jälkeen odoteltiin totutusti uutta alkua? Olen myös työskennellyt aiemmin yrityksessä, jossa uusi innostava toimintavuosi starttasi aina syksyllä ja se sopi minulle paremmin kuin hyvin.

Monet lempikappaleistanikin yllättäen kertovat syksystä. Niistä ensimmäisenä mieleen tulee Mokoman Hei hei heinäkuu, jonka poikkeuksetta joka vuosi joku minut hyvin tuntevista julkaisee elokuun ensimmäisenä päivänä johonkin sosiaalisen median kanavaan ja merkitsee minut julkaisuun. Saa aina hyvälle mielelle! Hyvä perinne, sanon. Kiitos siitä!

(Taidankin lainata tuota kappaletta tähän kirjoitukseen sopiviin väleihin värittämään tunnelmaa, kuten vaikkapa tähän.)

Pyysit viereltäsi pois
Käänsin selkäni ja pyyntöön vastasin
Maanrakoon katosin

Hiekkaa sulloin taskuihin
Muistoksi ja rohkeuteni kokosin
Katseen eteen suuntasin

Et ehkä täyttänytkään
Joka toivetta
En silti suuttunut
En sinuun pettynyt
Ja vaikket pitänytkään
Joka lupausta
Silti turvauduin
Sinuun kiinni tarrauduin

Mokoma – Hei hei heinäkuu

Hiljalleen katoavien hetkien ilot

Syksyllä siinä viimeisillä elonhetkillään puiden ja kasvien lehdet tarjoilevat parastaan, kunnon väri-iloittelun. Juuri ennen kuin ne antavat periksi uuden edessä ja tipahtavat hiljalleen maahan. Sitten tämä vanha lehti antaa hajotessaan ravinteensa itse kasville, tarjoten hyvän maaperän tulevaan, edessäpäin olevaan kasvukauteen.

Viimeisissä lämpimissä illoissa on tätä samaa taikaa, kuin ne tarjoilisivat muistojen muodossa ravinteita tulevaan. Lisäksi luonto saa paikoin pitkän ja kuivan kauden jälkeen litratolkulla raikasta vettä, täynnä elinvoimaa. Rakastan uusia alkuja, kehitystä sekä kasvua, siksi rakastan myös syksyä.

Pimeys tuo turvaa

Olen joskus aiemminkin tainnut mainita, että syksyn mukanaan tuoma pimeys tuo minulle turvaa. Jotenkin se pimenevään iltaan verhoutuminen tuntuu kuin pääsisi tuttuun ja turvalliseen syleilyyn, jossa voi olla täysin oma itsensä ja suojassa kaikelta muulta, ehkä myös piilossa katseilta.

Outoa? Ehkä, mutta siltä nämä pimenevät illat minusta tuntuvat ja se on minusta hyvä pari tälle raikkauden tunteelle, jota syksy tarjoilee.

Syksy on myös sadonkorjuun aikaa

Sadonkorjuun ydinajatusta voisi soveltaa elämässäkin, kun ollaan uuden edessä, silloinhan sitä tavallaan korjataan sato (eli opitut asiat) siitä aiemmasta vaiheesta mukaan evääksi uudelle tuntemattomalle matkalle.

Hyvästelen heinäkuun
Valo vähenee ja varjot pidentyy
Lehdet puissa kellastuu
En pelkää mitä tuleman
En ukkosmyrskyä
Tai paukkupakkasta
Ne kuuluu kokea

Mokoma – Hei hei heinäkuu

Syksy on lupaus tulevasta

Tämä kirjoitus syntyi spontaanisti kahvitauolla, tuijotellessa mahdollisesti kohti saapuvaa ukkosmyrskyä. Ajatus tähän taisi jäädä itämään, kun esikoinen saateltiin tänään eskariin ensimmäistä päivää viettämään. Tunnistin hänen kasvoiltaan tuon saman innostuksen, odottavan ja jännittävän tunnelman, jonka tiedän kokemuksesta olevan niin kutkuttava ja huumaava, että sen toivoisi jatkuvan mahdollisimman pitkään.

Kukaan meistä ei tarkalleen voi tietää mitä tulevaisuus milloinkin tuo tullessaan, mitä seikkailuja seuraavan kulman takana odottaa. Mutta syksyn tunnelma sisältää minusta myös lupauksen siitä, että jotain uutta ja mahdollisesti entistä parempaa – jotain elämisen arvoista on luvassa.

Jossain tie on vailla mutkaa
Ilman kuopan kuoppaa
On jossain ovi auki
Jossain vieras majoitetaan

Mokoma – Hei hei heinäkuu

Raikasta syksyä kaikille!

Kimmo Kolu
#tulevaisuudenjohtaja